Probeer tijdens een gesprek het aantal conversational turns, het aantal keer dat de beurt wisselt, te verhogen om zo tot een langer gesprek te komen.
Een gesprek met kinderen is vaak erg kort. Als ze het woord nemen, dan zit die beurt er vaak ook snel weer op. Bij interacties tussen begeleiders en kinderen is de conversational turn, het aantal keer dat de beurt wisselt tijdens een gesprek, vaak erg laag. (Peleman, Vandenbroeck & Van Avermaet, 2019, p. 43)
In het volgende voorbeeld wisselt de beurt maar twee keer.
Begeleider: “Heb je nieuwe schoenen aan, A?”
Kind A: “Ja, nieuw uit de winkel.”
Begeleider: “Ze zijn mooi.”
Om tot kwalitatievere interacties te komen, is het nuttig om het aantal conversational turns te verhogen. Bouw dus verder op de uitingen van kinderen. Stel bijkomende vragen, daag uit om verder te praten en zet het gesprek verder. Op die manier krijgen kinderen logischerwijs meer productiekansen, meer taalaanbod en meer feedback.
Denk er natuurlijk wel aan dat je kinderen voldoende taalruimte geeft om zelf te reageren. Neem dus jouw beurt niet te snel terug nadat het kind geantwoord heeft. (Sterckx & Versteden, 2016)
Videovoorbeeld: Bekijk hier een videovoorbeeld waarbij een vrijwilligers gaat doorvragen en zo zorgt voor een verhoogde conversational turn.
Meer lezen
Sterckx, M., & Versteden, P. (2016). Eerste hulp bij anderstalige nieuwkomers. Leuven: Centrum voor Taal en Onderwijs.
Peleman, B., Vandenbroeck, M., & Van Avermaet, P. (2019). De overgang naar de kleuterschool voor kinderen uit gezinnen in armoede. Vakgroep sociaal leren, steunpunt diversiteit en leren, UGent.
Verkinderen, S. (2016). Taal laten groeien. Mechelen: Plantyn.